UUDET VAI VANHAT KEINOT VAIKO MOLEMMAT?

01.07.2017 Kirjoittanut: Olavi Rahkonen

Kullakin ajalla on omat teemansa, joita tarjoillaan ratkaisuksi yritysten ongelmiin ja toiminnan parantamiseen. Tänä päivänä kuuma aihe on digitalisaatio ja varmasti ihan aiheesta. Väitetään mm., että seuraava vuosikymmen mullistaa yritysten liiketoiminnan ja liiketoimintamallit. Monen organisaation tapa tuottaa arvoa asiakkailleen muuttuu peruuttamattomasti, joidenkin yritysten liiketoiminnalta katoaa pohja. Nämä väitteet on viisasta ottaa vakavaan pohdintaan jokaisessa yrityksessä ja käydä läpi, mitä ne kullekin liiketoiminnalle merkitsevät.

Kehityksen vauhti kiihtyy koko ajan ja uudet asiat ansaitsevat liiketoiminnoissa huomion entisten asemasta. Onko kaiken pohjalla kuitenkin jotain sellaista pysyvää, jopa ikiaikaista, jota ei sovi myöskään missään tilanteessa unohtaa? Onko liiketoiminnoissa luonnonlain kaltaisia asioita, jotka on syytä pitää mielessä riippumatta siitä, mitä uusia keinoja ja toimintatapoja tulee esimerkiksi digitalisaation myötä mahdolliseksi.

Yksi tämän kaltainen perusasia on toiminnan tehokkuus, jota voidaan parantaa monilla eri keinoilla ja monenlaisia apuvälineitä hyväksi käyttäen. Yritysten aikaansaannokset eli asiakkaita varten tuotetut palvelut ja tuotteet syntyvät aina prosessien tuloksena. Mikään funktio ei yksinään saa niitä aikaiseksi. Tästä syystä yli funktioiden ulottuva prosessien kehittäminen on yksi tärkeimpiä liiketoiminnan kehittämisen kohteita riippumatta siitä, mitä uusia mahdollisuuksia on tarjolla. Toiminnan tehokkuus määräytyy ensisijaisesti niistä tavoista, joilla yrityksissä toimitaan. Uudet ja vanhat keinot on syytä pitää mielessä samanaikaisesti, koska esimerkiksi digitalisaatio voi mahdollistaa aivan uudenlaisia toimintatapoja, mutta uudenlaisetkin tavat voivat olla enemmän tai vähemmän tehokkaita.

Tärkein prosessien kehittämisen tavoite tehokkuuden näkökulmasta on prosessien läpivirtauksen nopeus. Vaikka uusia teknologisia mahdollisuuksia osattaisiinkin soveltaa, voivat niiden sovelluskohteina olevat prosessit olla enemmän tai vähemmän hitaita. Uusista teknologioista riippumatta olisi siis aina tärkeää huolehtia siitä, että prosessit toimivat nopeasti ja virheettömästi.

Encore Partners Oy:n asiantuntijoilla on vuosien kokemus sekä prosessien virtaviivaistamisesta että ymmärrys uusien teknologioiden tarjoamista sovellusmahdollisuuksista.

Olavi Rahkonen
Senior Advisor
Encore Partners Oy

22.03.2017 Kirjoittanut: Jukka Isotalo
24.04.2017 Kirjoittanut: Timo Pekkarinen
25.04.2017 Kirjoittanut: Mikael Suominen
11.06.2017 Kirjoittanut: Matti Kuvaja